Reumatološki pregled

Šta je reumatološki pregled?

Reumatološki pregled predstavlja procenu stanja zglobova, mišića i vezivnog tkiva pacijenta. Ovaj pregled obuhvata dijagnostiku i lečenje različitih reumatskih bolesti kao što su artritis, osteoartritis, lupus, giht i fibromijalgija. Postoji mnogo aspekata reumatološkog pregleda, uključujući procenu bolova u zglobovima, oticanja, pokretljivosti i funkcionalnosti mišića. Obim pregleda zavisi od simptoma koje pacijent ima, starosti pacijenta i ukupnog zdravstvenog stanja.

Tokom reumatološkog pregleda, doktor će ispitati stanje zglobova i mišića. Reumatološke bolesti mogu zahvatiti različite delove tela, uključujući kolena, kukove, ruke, ramena i kičmu. Pregled može uključivati i laboratorijske testove, rendgenske snimke ili ultrazvuk kako bi se detaljnije procenila struktura zglobova i mekih tkiva. Najčešće se ispituju sledeće oblasti:

  • Zglobovi i mišići: Ispituje se prisustvo otoka, crvenila i bolova u zglobovima, kao i raspon pokreta i snaga mišića.
  • Pokretljivost: Proverava se fleksibilnost i stabilnost zglobova, kao i sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.
  • Senzorne veštine: Procena osetljivosti na dodir i bol u zahvaćenim oblastima tela.
reumatološki pregled Paraćin

Koje bolesti se otkrivaju pri reumatološkom pregledu?

Reumatološki pregled može pomoći u identifikaciji različitih reumatskih bolesti kao što su reumatoidni artritis, osteoartritis, lupus, giht, fibromijalgija, ankilozirajući spondilitis i sistemska skleroza. Važno je napomenuti da je reumatološki pregled ključan za rano otkrivanje i praćenje progresije mnogih reumatskih bolesti kako bi se pružila odgovarajuća terapija i podrška pacijentima.

Zbog kojih simptoma se javiti na reumatološki pregled?

Na reumatološki pregled bi trebalo otići ukoliko se pojave bol i ukočenost u zglobovima koji traju duže od nekoliko nedelja, oticanje i crvenilo zglobova, ograničena pokretljivost i problemi sa fleksibilnošću, hronični umor i slabost, promene na koži, osipi ili čirevi, povišena telesna temperatura bez jasnog uzroka, trnci ili utrnulost u rukama i nogama ili bilo kakve neobične promene u zglobovima ili mišićima.

Ovi simptomi mogu ukazivati na širok spektar reumatskih stanja i poremećaja te je važno potražiti medicinsku pomoć radi pravilne dijagnoze i terapije.

Reumatološki pregledi Paraćin

Dr Jelena Radisavljević

Dr Jelena Radisavljević, reumatolog