Abdominoplastika

Stomak je jedna od problematičnih regija mnogih žena, jer uprkos vežbanjima i dijetama ne uspevaju da se reše masnih naslaga. Višak sala i kože na stomaku utiču na pad samopouzdanja, pa često budu razlog zbog kojeg ne mogu da nose željenu odeću.
 
Kome je namenjena?
 
Abdominoplastika je namenjena svima koji nisu zadovoljni izgledom svog stomaka. Promene izgleda stomaka nakon više trudnoća mogu biti izvor frustracija, kojih je moguće rešiti se samo operativnim putem. Jednom razvučena koža sa mastima se teško vraća u prvobitno stanje. Abdominoplastika, poznata i kao trbušna ili operacija podizanja trbuha, je hirurški postupak koji se koristi za uklanjanje viška kože i masnog tkiva sa srednjeg i donjeg dela trbuha, kao i za jačanje slabih mišića trbušne stene. Ova procedura ima za cilj da oblikuje i zateže trbuh, dajući mu ravan i čvrst izgled. Takav tretman može pomoći i osobama koje su izgubile veliki broj kilograma, posle kojih je ostala razvučena koža i opušteni stomačni mišići. Takođe, može se izvršiti i parcijalna abdominoplastika, ukoliko su navedeni problemi prisutni samo u regiji ispod pupka. Takav zahvat traje kraće, ali je i period oporavka kraći.
 
Kako izgleda operacija?
 
Pre operacije, lekar detaljno pregleda pacijenta, razgovara sa njim i pravi plan opsega operativnog zahvata i očekivanih rezultata. Uobičajeno je da pre svake operacije pacijent obavlja laboratorijske analize i preglede kod interniste i anesteziologa.
Tokom operacije abdominoplastike, hirurg pravi rez u donjem delu trbuha, obično ispod pupka. Rez se pravi tako da bude što manje primetan, iako on vremenom izbledi. Zatim se odvaja koža od potkožnog tkiva, a potom se uklanja višak kože i masnog tkiva. U slučaju da postoji dijastaza (razmak) između rektusnih trbušnih mišića, oni se mogu zategnuti i približiti kako bi se postigla čvršća trbušna stena. Nakon toga, koža se povlači prema dole i nadvišava, a zatim se šavovi postavljaju kako bi se fiksirala nova pozicija kože. Spoljni konci se uklanjaju nakon dve nedelje. Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i obično traje oko dva do tri sata.
 
Koliko traje oporavak?
 
Prvih dana nakon operacije pacijent može da oseća bol u rani, prolazni gubitak osetljivosti na koži regije i napetost mišića stomaka. To se uspešno rešava lekovima protiv bolova, koji opuštaju mišiće. Uz pomoć medicinskog osoblja na klinici, pacijent se podstiče da ustane i hoda što je pre moguće nakon operacije. Pacijentima se savetuje da prestanu sa pušenjem pre operacije, jer pušenje usporava zarastanje rana. Otok i manji podlivi su mogući u tretiranom području prve dve do tri nedelje. Mišićima stomaka treba određeni vremenski period (individualno) za prilagođavanje na nov položaj. Zato je potrebno odmarati i ne insistirati na brzom povratku sportskim aktivnostima. Krajnji rezultati zatezanja stomaka se vide kroz dva do tri meseca.