Gastroenterološki pregledi

Šta je gastroenterološki pregled?

Gastroenterološki pregled je medicinski postupak koji se fokusira na procenu zdravlja digestivnog sistema, uključujući želudac, creva, jetru, žučnu kesu, pankreas i ostale organe povezane sa varenjem hrane i eliminacijom otpadnih materija. Prilikom pregleda, gastroenterolog prikuplja informacije o medicinskoj istoriji pacijenta, prethodnim bolestima, i porodičnim predispozicijama za određene bolesti. Pored toga, pregled uključuje vizuelni i fizički pregled trbuha, slušanje zvukova creva stetoskopom, i procenu simptoma. U slučaju da se ne može definitivno postaviti dijagnoza, gastroenterolog može zatražiti dodatne testove kao što su ultrazvuk abdomena, gastroskopija, kolonoskopija, rektosigmoidoskopija, endoanalni ultrazvuk ili analna manometrija, kao i različite laboratorijske analize. Gastroenterološki pregled je ključan za dijagnozu i praćenje različitih gastrointestinalnih problema kao što su čirevi, inflamatorna oboljenja creva, bolesti jetre, pankreatitis, žučni kamenci, kao i druge bolesti i poremećaji povezani sa varenjem i apsorpcijom hrane. Ovaj pregled je od suštinskog značaja za očuvanje zdravlja digestivnog sistema i pravovremeno upravljanje gastrointestinalnim oboljenjima.

gastroenterološki pregled

Koje bolesti se otkrivaju pri gastroenterološkom pregledu?

Gastroenterološki pregled je ključan za otkrivanje širokog spektra bolesti i poremećaja povezanih sa gastrointestinalnim traktom. Ovaj pregled može identifikovati stanja kao što su gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), čir na želucu, infekcije digestivnog trakta, upalne bolesti creva (poput Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa), sindrom iritabilnog creva (IBS), celiakiju, pankreatitis, bolesti jetre (poput hepatitisa i ciroze), žučne bolesti (kao što su žučni kamenci ili upale žučne kese), polipi i karcinomi gastrointestinalnog trakta. Rano otkrivanje ovih stanja omogućava pravovremeno lečenje i upravljanje kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije i očuvao integritet gastrointestinalnog sistema.

Zbog kojih simptoma se javiti na gastroenterološki pregled?

Na gastroenterološki pregled bi trebalo otići ukoliko se pojave simptomi koji mogu ukazivati na probleme u gastrointestinalnom traktu. Ovi simptomi uključuju bol ili nelagodu u trbuhu, promene u apetitu, probavne smetnje poput nadutosti, gasova, ili proliva, promene u stolici kao što su krvarenje, promene boje ili konzistencije stolice, gubitak težine bez očiglednog razloga, povraćanje krvi ili tamne materije, žutica, konstantan osećaj umora ili slabosti, kao i ostali simptomi koji mogu ukazivati na poremećaje u funkcionisanju gastrointestinalnog trakta. Važno je da se simptomi ne ignorišu, već da se pacijenti obrate gastroenterologu radi pravovremenog dijagnostikovanja i lečenja potencijalnih gastrointestinalnih oboljenja.

Gastroenterološki pregled Paraćin

Dr Milan Valčić je specijalista interne medicine sa naglaskom na gastroenterologiji. Diplomirao je na osnovnim studijama i specijalizirao se iz gastroenterologije.