PRP tretman

Stručnjaci u oblasti medicinske estetike su otkrili način na koji se može koristiti ljudska krv. Uz izvesna poboljšanja u laboratoriji, svojstva krvi mogu da se iskoriste u antiejdžing tretmanu. PRP tretman ili vampirski tretman, postupak je podmlađivanja kože vlastitom krvnom plazmom.
Osoba koja će biti podvrgnuta tretmanu daje krv, koja se obrađuje i tada postaje bogata trombocitima, faktorima rasta i stem ćelijama. Na taj način se dobija pet–šest injekcija, koje se ubrizgavaju na prava mesta na koži lica, vrata i dekoltea, u pravilnim razmacima.
 
Kome je namenjen PRP tretman?
 
PRP je namenjen osobama koje imaju bore, ožiljke, opuštenu i umornu kožu i lošu teksturu kože. Ovaj medicinski tretman je preporučljiv osobama sa izraženim ožiljcima od akni, a prednost je što je pogodan za sve tipove kože. Može da se primenjuje na vlasištu, vratu, dekolteu, rukama i drugim mestima na telu, po želji pacijenata. Krvna plazma, obogaćena trombocitima, može da se koristi i za regeneraciju tkiva nakon povreda hrskavice i tetiva. Takođe, može se kombinovati sa drugim kozmetičkim tretmanima kao što je mezoterapija, kako bi se postigli dodatni efekti.
Tretman nije za osobe koje imaju onkološke i hematološke bolesti, akutne infekcije ili su u skorije vreme bili operisani.
 
Kako se izvodi?
 
Nakon pregleda lekara specijaliste, pacijentu se uzima krv, koja se laboratorijski obrađuje. Na taj način se dobija serum obogaćen trobmocitima, a eritrociti i leukociti se odbacuju. Zatim se dodaju dodaju aktivne supstance koje stimulišu ispuštanje faktora rasta. Pacijentu se detaljno čisti lice, nanosi anestetik u obliku kreme i aplicira dobijeni serum. Injektiranje se vrši tankim iglicama na tačno određana mesta na koži, pod određenim uglom. PRP tretman kratko traje – oko petnaest minuta, potpuno je bezbedan i bez neželjenih efekata.
 
Oporavak i efekti
 
Oporavak nakon PRP tretmana je sa minimalnim ili bez ikakvog vremena za oporavak. Mogu se javiti blago crvenilo, otok ili osetljivost na tretiranim područjima, ali ti simptomi su potpuno normalni i obično brzo prolaze. Važno je slediti uputstva stručnjaka i izbegavati izlaganje suncu ili intenzivne fizičke aktivnosti u prvih nekoliko dana nakon tretmana.
Poboljšanja na koži su primetna nakon prvog tretmana, a konačni efekti su vidljivi nakon tri meseca. Delovanje faktora rasta PRP tretmana prokrvljuje kožu i dovodi do njene regeneracije, jer je obogaćuje kiseonikom. Koža postaje vitalnija, elastičnija, svežija i dobija prirodni volumen. Dublji slojevi kože stvaraju nove kolagenske mreže, čime se popravlja njen tonus. Tretman utiče na kompletnu strukturu kože, pa su zato rezultati dugoročni.