Promene na koži

Iako često nisu znak ozbiljne bolesti, promene na koži često izazivaju nezadovoljstvo i brigu. Ukoliko stvaraju probleme, preporuka specijalista je temeljno uklanjanje operativnim putem.
 
UKLANJANJE KELOIDA
Keloidi su izbočena i nabujala vezivna tkiva, koja prelaze granice ožiljaka u visini i širini. Obično imaju nepravilan oblik i ivice, a pojavljuju se kao posledica opekotina, ogrebotina, hemijskih oštećenja, akni ili boginja.
Ponekad mogu svrbeti ili peckati, ali uglavnom predstavljaju estetski problem, jer su uočljivi i narušavaju izgled kože. Problematični su ako se nalaze na mestima gde ometaju prirodne pokrete lica i tela. Efikasno se uklanjaju hirurškim ili laserskim putem u lokalnoj anesteziji. Oporavak nakon uklanjanja nije dug, a i sam proces je kratak i bezbolan. Takođe, postoje metode kojima se keloidi mogu smanjiti kako bi bili u ravni s kožom i izbledeti. Ubrizgavanjem kortikosteroida ili interferona-alfa se smanjuje veličina keloida, ali i sprečava njegovo ponovnog pojavljivanja.
 
 UKLANJANJE MLADEŽA
Mladeži su benigne promene na koži koje mogu biti tamno braon boje, okruglog ili nepravilnog oblika, ravni ili izdignuti iznad površine kože. Uklanjanje mladeža je postupak koji se koristi za eliminaciju neželjenih mladeža iz estetskih ili zdravstvenih razloga. Mladeže treba redovno pregledati, jer postoji mogućnost javljanja malignosti. Postoji nekoliko metoda za uklanjanje mladeža, a izbor metode će zavisiti od karakteristika mladeža, kao i od preferencija lekara i pacijenta.
 
MALIGNE PROMENE KOŽE
Ozbiljno opasne su maligne promene kože, kao što su melanomi i karcinomi. Najčešće se javljaju tokom perioda hormonskih promena, rane adolescencije, trudnoće, menopauze ili kasnije u životu. Genetska predispozicija je glavni faktor rizika, kao i izlaganje jakom suncu, solarijumu ili drugim izvorima zračenja.
 
Bazocelularni karcinomi se javljaju u vidu čvorića, sa ranicom po sredini ili kao braonkaste i crvene ploče po koži, uglavnom na područjima koja su često izložena suncu. Sve se češće javljaju kod mlađih osoba. Ovi karcinomi rastu sporo i obično se ne šire na druge delove tela. Lečenje obično uključuje hirurško odstranjivanje u lokalnoj anesteziji.
 
Planocelularni karcinom kože može biti teže uočljiv, jer se obično manifestuje kao mala crvenkasta fleka ili čvorić. Zato se često može pomešati sa običnom bradavicom. Ovaj tip karcinoma se širi u dubinu i širinu, a može se prepoznati po izdignutom čvoriću sa krastom i perutanjem. Ukoliko se rano otkrije i hirurški ukloni, moguće je potpuno izlečenje.
 
Melanom je najopasniji tip karcinoma kože. Javlja se retko, ali se veoma se brzo širi i prelazi iz stadijuma u stadijum. Razvija iz melanocita, ćelija koje proizvode pigment melanin. Prepoznaje se po tamnoj boji, nejednakom obliku, reljefu i nijansi. Nastaje u mladežima ili u njihovoj blizini. Lečenje melanoma obično uključuje hirurško odstranjivanje promene i okolnog zdravog tkiva. U zavisnosti od stadijuma bolesti, može biti potrebno dodatno lečenje, poput imunoterapije, hemoterapije ili radioterapije, kako bi se eliminisale preostale maligne ćelije i sprečilo širenje bolesti.