Lipoliza

Masne naslage u predelu podbradka, stomaka, bokova ili oko kolena, frustriraju većinu žena i čine da se osećaju neprijatno u svom telu. Budući da se vrlo sporo smanjuju dijetama i vežbanjem, najefikasnije je rešenje koje nudi lipoliza. Lipoliza je estetski tretman kojim se smanjuju lokalizovane masne naslage na telu. Cilj je razbijanje masnih ćelija i njihovo uklanjanje iz tela.
 
 
Kome je namenjena lipoliza?
 
Lipoliza je namenjena osobama koje imaju uporne masne naslage, kojih ne mogu da se oslobode. Lipolizom se prirodno topi masno tkivo, čime se telo oblikuje i smanjuje obim određenih delova tela. Ovaj tretman nije namenjen skidanju kilograma i mršavljenju. Često se sprovodi u kombinaciji sa drugim medicinskim tretmanima. Za uklanjanje celulita se koristi srodna metoda – mezoterapija celulita, iako je moguće ostvariti blaže efekte lipolizom.
 
Postupak
 
Procedura podrazumeva precizno injektiranje lipolitičkog koktela u masno tkivo, na određenoj dubini. To izaziva razlaganje masnih ćelija, koje počinju da se tope i izlučuju iz organizma. Postupak lipolize je bezbolan, jedino je moguće osetiti peckanje na mestu uboda. Tretman lipolize je kratak – traje oko petnaestak minuta do pola sata. Nakon lipolize nema ožiljaka, jer se za injektiranje koriste vrlo tanke, elastične iglice. Posebno osetljivim pacijentima se prethodno nanosi krem anestetik.
Nije dobro praktikovati tertman za vreme trudnoće i dojenja, ni kod pacijenata koji boluju od dijabetesa, hepatoloških, kardiovaskularnih i nefroloških bolesti. Pred lipolizu se treba posavetovati sa lekarom, jer nikako ne treba uzimati određene lekove (Aspirin, Andol) i vitamine C i E.
 
Efekti i oporavak
 
Broj potrebnih tretmana lipolize je individualan i zavisi od samog organizma i želja pacijenata. Obično se procedura obavlja sa razmakom od nekoliko nedelja, a može da se radi u serijama od tri do šest tretmana. Prvi efekti se primećuju već nakon samo jednog tretmana lipolize, a konačni rezultati se vide mesec dana nakon završene serije tretmana. Razlaganje masti može da traje do mesec dana, a rezultati su trajni.
Tretman lipolize se ističe od drugih, jer se preporučuje umerena aerobna fizička aktivnost (plivanje, trčanje, brzi hod). Nakon lipolize treba unositi više vode u organizam, jer se tako izlučuju masti iz organizma. Nekoliko dana ne treba izlagati tretirani deo kože direktnom suncu.