Operacija očnih kapaka

Koža oko očnih kapaka vremenom postaje tanja i slabija, stvarajući neprivlačne kesice koje sadrže masno tkivo. Donji kapci često dobijaju tamniju boju u odnosu na ostatak lica. Ova regija kože je osetljiva i sklona stvaranju bora. Kreme za kožu oko očiju mogu biti korisne, ali ne mogu ukloniti ili podići očne kapke, bez obzira na marketinške tvrdnje.

Jedini efikasan način za podizanje i uklanjanje viška kože i masnog tkiva sa očnih kapaka je operacija kapaka. Ova procedura, poznata kao blefaroplastika, obnavlja mladalački izgled očnih kapaka, pružajući celom licu mlađi i svežiji izgled.

Ponekad su spušteni gornji kapci toliko izraženi da ometaju vidno polje, što daje operaciji i medicinski značaj. Neki ljudi već u tridesetim godinama imaju spuštene očne kapke koje zahtevaju korekciju kako bi lice zadržalo mladoliki i privlačan izgled. Drugi se odlučuju za ovu intervenciju prilikom izvođenja face liftinga ili podizanja obrva, kako bi celo lice dobilo mladoliki izgled.

operacija kapaka
 
Kako se sprovodi operacija?
 
Operacijom očnih kapaka se uklanja višak kože i masno tkivo koje stvara jastučiće na gornjim i donjim kapcima. Rezovi se obično prave blizu središnjeg dela gornjih kapaka, duž prirodnog nabora kože, kako bi bili što manje primetni. Na donjim kapcima se rezovi prave bliže liniji trepavica. Konci se uklanjaju nakon sedam dana ili se koriste konci koji se sami apsorbuju. Operacija se najčešće izvodi pod lokalnom anestezijom i traje od 45 minuta (kada se operišu samo gornji ili samo donji kapci) do 2 sata (kada se operišu oba kapka).
 
Koliko traje oporavak?
 
Oporavak nakon operacije obično prolazi bez komplikacija. Neposredno nakon zahvata, pacijentu se preporučuje upotreba hladnih obloga na očima kako bi se smanjio otok, kao i odmor u polusedećem položaju. Pojava modrica je normalna jer lice ima bogatu mrežu krvnih sudova. Može mu se prepisati upotreba analgetika, ukoliko pacijent ne može da izdrži bolove. Pacijent treba izbegavati podizanje tereta i fizičke aktivnosti u periodu od dve do tri nedelje nakon operacije. Obavezno je korišćenje sunčanih naočara sa velikim sočivima tokom boravka na otvorenom. Pacijenti se vraćaju normalnim dnevnim aktivnostima nakon desetak dana.