Lifting obrva

Položaj obrva na licu je jedinstven i ima veliki uticaj na izgled osobe. Obrvama izražavamo emocije i raspoloženje. Vremenom se one mogu spustiti, pa osoba izgleda umorno i čini da izgleda starije nego što zaista jeste. Liftingom obrva se podiže i zateže koža iznad obrva, otvaraju oči, postiže mlađi i svežiji izgled lica.
 
Lifting obrva može rešiti urođenu asimetriju obrva, a takođe pomaže osobama koje imaju teškoća u vidnom polju. Lifting obrva se može izvesti samostalno ili u kombinaciji sa zahvatom za podizanje celog lica ili operacijom očnih kapaka.
 
Kako izgleda operacija?
 
Operacija liftinga obrva traje nešto manje od sat vremena. Obično se izvodi pod lokalnom anestezijom ili analgosedacijom. Kroz precizan rez u prirodno kosmatom delu kože, uklanja se tanka traka kože koja prati liniju obrva, podižući ih. Po potrebi se može ukloniti višak kože i masnog tkiva, ili korigovati i mišići na tom području. Kako bi se smanjio vidljivi trag reza, koriste se specijalni konci. Obrve se mogu podići ravnomerno ili naglasiti unutrašnja ili spoljašnja strana.
 
Koliko vremena je potrebno za oporavak?
 
Trajanje oporavka nakon liftinga obrva varira od osobe do osobe. Pacijentima se preporučuje da odmore i izbegavaju fizičku aktivnost neko vreme. Mogu se očekivati blagi otok, modrice i nelagodnost, ali to obično prolazi u roku od nekoliko dana. Šavovi se obično uklanjaju nakon sedam do deset dana. Potpuni oporavak može potrajati nekoliko sedmica, u kojima će se postepeno smanjivati otok i modrice.
 
Važno je da pacijenti prate uputstva svog hirurga u vezi sa postoperativnom negom. Efekat liftinga obrva je dugotrajan, iako se može javiti potreba za revizijom nakon nekoliko godina, s obzirom na prirodni proces starenja kože.