Ginekomastija

Muškarci se ne osećaju zadovoljni sobom kada njihove grudi počnu da dobijaju ženski izgled. Uvećanje masnog i žlezdanog tkiva je ono što stvara ovaj problem, kao posledica gojaznosti, hormonskog poremećaja, upotrebe steroida i droga. Nije moguće lečiti ginekomastiju na drugi način, osim operacijom. Ginekomastija može biti i nasledna, može se povući posle adolescencije, a može biti trajna ili se čak povećavati sa godinama.
 
Kome je namenjena operacija ginekomastija?
 
Ginekomastija se prepoznaje po rastu masnog tkiva u predelu grudi kod muškaraca. Posledica povećanja masnog tkiva je rastezanje kože, pa ju je potrebno smanjiti na određenim delovima. Operacijom se vraća muški izgled grudi. Ova operacija je namenjena potpuno zdravim muškarcima, normalne težine, koji imaju problem, ali ne sprovodi se na osobama koje trenutno koriste anaboličke steroide, droge i sl.
 
Postupak operacije
 
Pre operacije se obavezno rade laboratorijske analize, mamografski pregled, pregled interniste sa EKG-om i pregled anesteziologa. U danima pred operaciju, pacijent se priprema za zahvat, pa ne sme da koristi lekove koji utiču na koagulaciju krvi. Pušenje loše utiče na zarastanje rana od operacije, pa nije dozvoljeno mesec dana pred operaciju.
Postupak podrazumeva pravljenje malih rezova u naboru ispod dojke ili ispod pazuha, kroz koje se izvlači višak masnog i žlezdanog tkiva. Tkivo koje ostaje se oblikuje prema planu operacije. Rezovi su vrlo diskretni, težnja je da kasnije budu diskretno vidljivi. Postoperativna nega utiče da rez ubrzo izbledi i postane praktično neprimetan. Operacija ginekomastije se izvodi u opštoj anesteziji ili analgosedaciji, a ponekad je potrebno postaviti dren kako bi se aspirirao višak tečnosti i krvi.
 
Oporavak
 
Nakon operacije pacijent će morati da nosi elastični steznik oko mesec dana, kako bi rana pravilno zarasla i smanjio se otok. Konci se skidaju posle dve nedelje, i u tom periodu pacijent ne treba da se napreže i da podiže teške terete. Komplikacije su retkost, ali može da se desi prolazna utrnulost i osetljivost operisane regije.
 
Odmah nakon operacije je vidljiv efekat smanjenja dojki, a konačan izgled se dobija kada spadnu otoci i on je trajan.