Fejslifting

Starenje kože je prirodan proces, ali često dovodi do nezadovoljstva i emocionalne nelagodnosti. Fejslifting je hirurška procedura koja ima za cilj podmlađivanje lica i smanjenje vidljivosti starenja. Fokus je na podizanju i zatezanju kože lica, uklanjanju viška kože i masnog tkiva, kao i poboljšanju kontura lica.
 
Fejslifting je namenjen osobama koje imaju vidljive znakove starenja na licu, kao što su opuštena koža, bore, gubitak elastičnosti, opuštenost mišića lica i druge promene povezane sa starenjem kože.
 
Kako se sprovodi procedura?
 
Fejslifting može trajati nekoliko sati, u zavisnosti od obima korekcija koje su potrebne i tehničkih detalja koje hirurg primenjuje. Hirurg pravi rezove duž linija kose i/ili oko ušiju, kako bi se sakrili ožiljci što je više moguće. Zatim se koža pažljivo podiže i povlači prema kosi, uz kosu slepoočnica i oko ušiju, te ispod brade. Mišići i vezivno tkivo se zatežu, a višak kože se uklanja. U nekim slučajevima, može biti potrebno i uklanjanje masnog tkiva. Nakon fejsliftinga, koža lica izgleda glatko i zategnuto, bez izraženih bora i linija.
 
Koliko je trajanje oporavka?
 
Primarni oporavak traje oko nedelju dana, kada se uklanjaju šavovi. U početku će biti prisutan otok, modrice i nelagodnost, ali to će postepeno nestajati tokom vremena. Za smanjenje otoka je važno primenjivati hladne obloge i držati glavu podignutom. Sportske aktivnosti i podizanje težih tereta treba izbegavati neko vreme, a posebnu pažnju treba obratiti na zaštitu od sunca i izbegavanje sunčanja.
 
Rezultati fejs liftinga su obično vidljivi nakon oporavka, kada se otok i modrice povuku. Lice će izgledati osveženo, sa poboljšanim tonusom kože i zatezanjem. Efekti fejs liftinga mogu trajati nekoliko godina, ali proces starenja će se nastaviti. Mnogi pacijenti se odlučuju za dodatne nehirurške tretmane i održavanje kako bi produžili i poboljšali rezultate fejs liftinga. Važno je imati realna očekivanja i detaljno se konsultovati s hirurgom pre odluke o fejs liftingu.