Lipotransfer

Masno tkivo, koje često bude izvor nezadovoljstva mnogih žena, zapravo pruža fantastične mogućnosti oblikovanja tela. Metodom lipotrasfera je moguće poboljšati izgled tela, mehaničkim premeštanjem postojećih masnih naslaga iz jednog dela tela u drugi. Njihovim pročišćavanjem dobijamo potpuno prirodne filere, na koje organizam ne može da ima alergijske reakcije. Takve filere koristimo na licu i telu, odnosno na regijama gde pacijent želi da doda volumen i poboljša konture. Lipotransfer je potpuno bezbedan i čini da lice i telo dobiju jedriji i mlađi izgled.
 
Kome je namenjen?
 
Lipotransfer je pogodan za osobe koje žele povećanje ili oblikovanje određenih područja tela, a imaju dovoljno masnog tkiva na drugim delovima tela koje se može preneti. Ovo često uključuje regije kao što su stomak, bokovi, grudi, lice ili usne. Takođe, može se koristiti za korekciju neravnina ili ublažavanje ožiljaka. Masno tkivo podmlađuje lice, smanjuje dubine bora, popunjava obraze i jagodice. Ovom metodom se održava prirodna lepota, pa je zato jedna od traženijih estetskih procedura.
 
Kako se izvodi procedura?
 
Prvi korak lipotransfera je liposukcija, kojom se uzima masno tkivo sa regija gde ga ima previše. Pre liposukcije lekar detaljno proverava zdravstveno stanje pacijenta, pa je obavezan laboratorijski nalaz i internistički pregled. Nakon toga, laboratorijski se prečišćava masno tkivo i izdvajaju masne ćelije podesne za filer. To podrazumeva obradu tkiva taloženjem i povremenim ispiranjem fiziološkim rastvorom.
 
Dobijene žive masne ćelije se pažljivo ubrizgavaju na ciljano područje tela, kao što su grudi, zadnjica, lice ili usne. Hirurg pravilno raspoređuje i oblikuje ubrizgane masne ćelije, kako bi se postigao željeni volumen i kontura. Apliciranje se sprovodi u slojevima, pažljivo, pomoću kanila. Na kraju se rana dezinfikuje i stavlja flaster.
 
Kada se vide efekti i koliko je vremena potrebno za oporavak?
 
Potrebno je sačekati oko mesec dana od procedure da bi se dobio konačan izgled. Do 20% masti se izgubi prirodnom apsorpcijom, na mestu gde je ubrizgana. Kada se dobije krajnji rezultat, efekti lipotransfera su trajni. Jedna od opcija je da se ostatak masnog tkiva zamrzne i po potrebi ponovi procedura, kako bi se izvršila dodatna korekcija.
 
Prvih nekoliko dana su moguće modrice i manji podlivi na mestu odakle je masno tkivo izvađeno i na mestu aplikacije. Potrebno je pridržavati se saveta lekara, kako bi efekti bili trajni, a otok što manji.