Mommy makeover

Drastično promenjen izgled tela majki nakon trudnoće, jedan je od najvećih izvora nezadovoljstva i pada samopouzdanja žena. Pod dejstvom hormona, javljaju se strije, masno tkivo na stomaku i bokovima, opuštene grudi i telo. Teško je izdvojiti vreme za redovno vežbanje i primeniti odgovarajući režim ishrane. Mommy makeover uspešno rešava estetske probleme koji nastaju sa majčinstvom.
 
Mommy makeover je kozmetički hirurški postupak koji kombinuje različite procedura u cilju poboljšanja izgleda tela nakon porođaja i dojenja. Na primer, za opuštene stomačne mišiće se primenjuje abdominoplastika, u kombinaciji sa liposukcijom. Na taj način se smanjuje i vidljivost ožiljaka nakon carskog reza. Grudi je moguće podignuti i povratiti im oblik tretmanima korekcije dojki. Takođe, lipotransferom se mogu korigovati grudi sopstvenim masnim naslagama. Na taj način se po potrebi može povećati ili zatezati zadnjica, sve po želji pacijentkinja.
abdominoplastika

Abdominoplastika

Operacija zatezanja stomaka.

liposukcija

Liposukcija

Liposukcija je postupak uklanjanja viška masnih naslaga iz određenih delova tela.

korekcija-grudi

Podizanje Grudi

Mastopeksija ili podizanje grudi je operacija kojom se uklanja višak kože i oblikuje postojeće tkivo grudi.

Kome je namenjen?
 
Ovaj postupak je posebno namenjen ženama nakon završenog rađanja i koje žele da povrate svoj prethodni izgled i samopouzdanje. Intervencija nema negativnih efekata na buduće trudnoće, ali je u najvećem broju slučajeva potrebna revizija. Pacijentkinje moraju biti dobrog fizičkog zdravlja i da su prestale sa dojenjem.
 
Kako izgleda postupak?
 
Proces sprovođenja mommy makeovera obično počinje konsultacijom sa hirurgom, gde se razgovara o ciljevima pacijentkinje i pregleda se njeno trenutno zdravstveno stanje. Na osnovu toga, hirurg će preporučiti odgovarajuće procedure koje će se kombinovati.
 
Operacija se izvodi pod opštom anestezijom, a trajanje postupka zavisi od broja intervencija i procedura koje se sprovode. Obično se bira mesto reza tako da bude sakriven u prirodnim naborima kože ili u bikini zoni. Težnja je da se što veći broj korekcija obavi iz jednog reza, kako bi budući ožiljci bili diskretni.
 
Abdominoplastikom se zatežu stomačni mišići koji su se opustili tokom trudnoće, uklanjanjem viška kože i masnog tkiva.
 
Kod korekcije grudi, rez se pravi u naborima ispod grudi, oko bradavica i ispod pazuha. Proces podrazumeva uklanjanje viška opuštene kože i masnih naslaga, a preostalo tkivo se oblikuje i zateže.
 
Liposukcijom se usisava masno tkivo sa tačno određenih mesta na telu uz pomoć kanila i aparata liposkultora.
 
Koliko traje oporavak?
 
Trajanje oporavka je individualno, jer zavisi od obima i broja korekcija koje se izvode u okviru Mommy makeover intervencije. Neophodno je da prođu dve nedelje do mesec dana odmora, uz što manje naprezanje i bez sportskih aktivnosti.
 
Pacijentkinja u prvim nedeljama nosi specijalno kompresiono odelo koje smanjuje otoke. Konci se skidaju nakon dve nedelje. Vraćanje svakodnevnim aktivnostima se očekuje kroz desetak dana.