Urološki pregledi

Šta je urološki pregled?

Urološki pregled ima za cilj dijagnostiku i lečenje bolesti urogenitalnog sistema kod muškaraca i urinarnog sistema kod oba pola. Ovaj pregled obuhvata različite procedure i testove kako bi se utvrdila funkcionalnost i zdravlje organa urogenitalnog sistema, uključujući bubrege, bešiku, prostatu, testise i druge delove reproduktivnog sistema. Urološki pregled može uključivati fizički pregled, razgovor o simptomima, laboratorijske analize urina i krvi, ultrazvuk, cistoskopiju, biopsiju i druge specijalizovane preglede kako bi se dijagnostikovale i tretirale različite bolesti kao što su infekcije mokraćnih puteva, kamen u bubregu, benigno uvećanje prostate, seksualne disfunkcije, neplodnost i maligni tumori urogenitalnog sistema.
urološki pregled dermomedica

Koje bolesti se otkrivaju pri urološkom pregledu?

Urološki pregled je od suštinske važnosti za otkrivanje širokog spektra oboljenja urogenitalnog sistema. Ovi pregledi pomažu u dijagnostikovanju infekcija mokraćnih puteva, bubrežnih kamenaca, benignog uvećanja prostate, prostatitisa, impotencije, neplodnosti, tumora urogenitalnog sistema, urinarne inkontinencije, varikocela, urinarne retencije i drugih disfunkcija. Urološki pregledi su ključni za rano otkrivanje i adekvatno upravljanje ovim stanjima radi poboljšanja zdravlja pacijenata.

Zbog kojih simptoma se javiti na urološki pregled?

Simptomi koji bi trebalo da vas navedu da se obratite urologu uključuju bol ili nelagodnost prilikom mokrenja, učestale nagon za mokrenjem, promene u boji ili mirisu urina, probleme sa seksualnom funkcijom, bol u donjem stomaku ili leđima, promene u testisima, krv u urinu, neobjašnjivo smanjenje telesne težine i bilo kakve druge neuobičajene promene u urogenitalnom području. Kako bi se rano dijagnostikovala potencijalna oboljenja ili stanja, važno je na vreme posetiti urologa i potražiti odgovarajuću medicinsku pomoć.

Urološki pregled Paraćin

Dr sc med. Dejan Simić, je specijalista urologije sa višegodišnjim iskustvom u radu u državnoj i privatnoj praksi. Završio je više edukacija iz oblasti minimalno invazivne hirurgije i endoskopskog rešavnja kalkuloze mokraćnih puteva u inostranstvu.