Korekcija grudi/operacija grudi

Korekcija grudi je hirurška procedura koja se izvodi radi ispravljanja određenih estetskih ili funkcionalnih problema vezanih za dojke. Ova procedura može uključivati različite tehnike, zavisno od specifičnih potreba i želja pacijentkinje. Moguće je vršiti povećanje, podizanje i smanjivanje grudi, ali i sprovesti rekonstrukciju nakon oporavka od karcinoma.
 
Povećanje grudi je estetska hirurška procedura koja ima za cilj povećanje veličine i poboljšanje oblika dojki. Ova procedura se najčešće izvodi ženama koje su nezadovoljne veličinom svojih dojki ili imaju asimetriju između njih.
Operacija povećanja grudi se obično izvodi pod opštom anestezijom. Hirurg pravi rez na odgovarajućem mestu, obično ispod dojke, u predelu areole ili u pazuhu. Zatim se stvara džep, koji se prethodno pravi između tkiva, u koji se postavlja implantat. Implantat ili masno tkivo se sastoji od fiziološkog rastvora i membrane ili silikona. Nakon toga se rezovi zatvaraju minimalno primetnim šavovima. Procedura traje oko sat i po vremena.
 
Podizanje grudi se izvodi kako bi se podigle i učvrstile opuštene ili spuštene grudi. Hirurg uklanja višak kože, oblikuje i podiže dojke, a po potrebi se takođe može prilagoditi položaj bradavica i areola. Ovo može biti posebno korisno za žene čije su dojke izgubile svoj prirodni tonus zbog trudnoće, dojenja, gubitka težine ili starenja.
Procedura traje dva do tri sata, pod opštom anestezijom. Rez se pravi oko areole i spušta se dole do nabora ispod grudi. Žene često kombinuju operaciju podizanja grudi sa povećanjem grudi, ugradnjom implantata ili sa liposukcijom. Preporučljivo je da se pre operacije grudi uradi mamografski pregled.
 
Smanjivanje grudi se obavlja kod žena koje imaju prevelike dojke, koje mogu uzrokovati fizičke probleme poput bolova u leđima, vratu ili ramenima. Velike grudi mogu uzrokovati probleme sa kičmom zbog tereta koji predstavljaju grudi, ali i probleme sa spavanjem. Takođe, procedura se sprovodi i iz estetskih razloga, jer figura ne izgleda skladno.
Operacija traje oko sat vremena, u opštoj anesteziji. Rez se pravi oko bradavica, ili ispod dojki i tako ostaje sakriven kasniji ožiljak. Hirurg uklanja višak tkiva, masnoće i deo kože iz dojki kako bi se postigao manji i proporcionalniji oblik. Na taj način se dobija usklađena figura i bolja statika tela.
 
Rekonstrukcija grudi se primjenjuje kod žena koje su pretrpele mastektomiju (hirurško uklanjanje dojke) kao deo lečenja raka dojke. Rekonstrukcija obnavlja izgled i oblik dojki koristeći različite tehnike, uključujući upotrebu implantata (silikona) ili tkiva pacijentkinje. Tkivo se uzima sa drugih mesta na telu i nadoknađuje izgubljeno masno i vezivno tkivo dojki. Tako se grudima vraća prirodan izgled i simetrija.
 
Pri operaciji grudi oporavak traje oko mesec dana, mada varira u zavisnosti od vrste procedure koja se izvodi. Konci se skidaju nakon dve nedelje i tada su mogući bolovi, otok grudi, osetljivost bradavica, podlivi. Moguće je kontrolisati bolove lekovima. Prvih nekoliko nedelja pacijentkinja ne treba da se izlaže fizičkim naporima, kako bi se osigurao uspešan oporavak. Nakon operacije dojki pacijentkinja mora da spava na leđima i nosi specijalan elastičan grudnjak. Važno je slediti uputstva hirurga u vezi sa postoperativnom negom i ograničenjima aktivnosti.