Liposukcija / muškarci

Kao i kod žena, muškarci često imaju problem sa viškom masnih naslaga u predelu stomaka, koje ne mogu dijetama i vežbanjem da skinu. Liposukcijom se izvlači višak nataloženih masti, čime se telo efikasno oblikuje i dobija se skladan izgled. Pojedini muškarci se podvrgavaju ovom zahvatu iz zdravstvenih razloga.
 
Kome je namenjena liposukcija?
 
Liposukcija je namenjena muškarcima koji ne mogu da se reše masnih naslaga pravilnom ishranom i fizičkim aktivnostima. Tretirane regije obično budu: stomak, donji deo leđa i struk, jer se tu najviše talože masti. Liposukcija je preporučljiva isključivo zdravim osobama koje imaju višak masnih naslaga, ali ne i veliki višak kilograma, pošto nije metoda mršavljenja. Može da se kombinuje sa operacijom ginekomastije i abdominoplastikom.
 
Procedura
 
Na samom početku se vrše detaljni pregledi pacijenta, obavljaju laboratorijske analize, internistički i anesteziološki pregled. U nedeljama koje prethode operaciji, pacijent se pridržava uputstava koje je odredio stručnjak, kako bi se ispravno pripremio. U zavisnosti od veličine regije koja se tretira, radi se u lokalnoj anesteziji, analogosedaciji i opštoj anesteziji, da bi bilo što prijatnije. Intervencija traje između jednog i tri sata, plasiranjem kanile u izabranu regiju, a zatim napravi mali rez od 2-3 milimetra.
 
Tumescentna metoda
 
Podrazumeva da se ubrizgava fiziološki rastvor sa anestetikom u masno tkivo, a zatim aspirira kanilom. Rastvor daje osećaj naduvanosti ispod kože, pa se lakše izvlači masno tkivo.
 
Aspiracija masnog tkiva putem ultrazvučnog aparata se sprovodi tako što ultrazvučni talasi deluju na masno tkivo, koje se zatim usisava kanilom. Metodu rada bira stručnjak na osnovu razgovora sa pacijentom, pregleda i procene njegovog trenutnog zdravstvenog stanja.
 
Oporavak
 
Dve nedelje nakon zahvata, pacijent nosi kompresioni steznik, koji pomaže u smanjenju otoka. Moguća je nelagodnost i bolovi u regiji koja je tretirana, ali to se kontroliše lekovima. Pacijent se podstiče da što pre krene da hoda, kako bi se izbegla pojava krvnih ugrušaka i komplikacija. Potrebno je piti što veću količinu vode kako bi se telo hidriralo. Povratak svakodnevnim aktivnostima je moguć kroz dve nedelje.
 
Efekti
 
Krajnji rezultat liposukcije je vidljiv nakon par meseci, nakon povlačenja svih otoka i kada se koža prilagodi promeni. Efekti oblikovanja tela variraju od osobe do osobe zbog kvaliteta kože, metabolizma i opšteg zdravstvenog stanja.