Pregled hematologa

Šta je hematološki pregled?

Hematološki pregled se fokusira na proučavanje krvi, odnosno urođenih i stečenih poremećaja krvi, poremećaja zgrušavanja krvi i malignih bolesti krvi. Ovaj pregled obuhvata analizu različitih komponenti krvi, uključujući crvena krvna zrnca, bela krvna zrnca, trombocite i plazmu. Cilj pregleda je identifikacija potencijalnih abnormalnosti u sastavu krvi koje mogu ukazivati na različite bolesti kao što su anemija, leukemija, limfomi, poremećaji zgrušavanja krvi, i druge hematološke bolesti. Hematološki pregled se obično sastoji od opsežne analize uzoraka krvi u laboratoriji, uključujući kompletnu krvnu sliku (KKS), koagulacione testove, analize specifičnih krvnih proteina i druge testove koji omogućavaju detaljnu procenu zdravlja krvi i njenih komponenti. Hematolog može uputiti pacijenta na dodatna laboratorijska ispitivanja, što može uključivati biohemijske analize, imunološke kao i specifične hematološke testove, iz kojih se dolazi do definitivnog postavljanja dijagnoze i daljeg lečenja.
Ovaj pregled je od suštinskog značaja za pravovremeno otkrivanje i upravljanje različitim stanjima koja mogu uticati na normalno funkcionisanje krvi i organizma u celini.

pregled hematologa

Koje bolesti se otkrivaju pri hematološkom pregledu?

Hematološki pregled je ključan za otkrivanje širokog spektra bolesti i poremećaja povezanih sa krvlju i krvotvornim organima. Ovaj pregled može identifikovati stanja kao što su anemija (različitih vrsta, kao što su nedostatak gvožđa ili srpastoćelijska anemija), leukemija (rak krvotvornih ćelija), limfomi (rak limfnog sistema), trombocitopenija (smanjen broj trombocita), hemofilija (poremećaj zgrušavanja krvi), bolesti slezine, i druge hematološke bolesti koje mogu imati značajan uticaj na zdravlje pacijenta. Rana dijagnostika ovih stanja omogućava pravovremeno lečenje i upravljanje kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije i očuvao integritet krvotvornog sistema.

Zbog kojih simptoma se javiti na hematološki pregled?

Simptomi koji mogu ukazivati na poremećaje u krvi su povećan umor ili slabost, česte infekcije, neobjašnjivo krvarenje ili modrice, produženo zgrušavanje krvi, bledilo kože, vrtoglavica ili otežano disanje, oticanje limfnih čvorova, gubitak telesne težine bez očiglednog razloga, bol u kostima ili zglobovima. Rana dijagnostika ovih simptoma može biti ključna za pravovremeno lečenje i upravljanje različitim stanjima koja mogu uticati na normalno funkcionisanje krvi i organizma u celini.

Pregled hematologa Paraćin

Dr Marko Tmušić je istaknuti stručnjak u oblasti hematologije, posvećen dijagnostici i lečenju različitih hematoloških oboljenja. Njegova stručnost obuhvata širok spektar oblasti, a njegova posvećenost pacijentima i istraživanju čine ga izuzetno cenjenim u medicinskoj zajednici.