Endokrinološki pregledi

Šta je endokrinološki pregled?

Endokrinološki pregled se fokusira na procenu funkcije endokrinog sistema, tj. sistema žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Ovaj sistem uključuje različite žlezde kao što su štitna žlezda, pankreas, nadbubrežne žlezde i druge, koje proizvode i luče hormone. Hormoni su hemijski prenosioci koji igraju ključnu ulogu u regulaciji različitih funkcija tela, uključujući metabolizam, rast, reprodukciju, i mnoge druge.
Ovaj pregled obuhvata detaljnu anamnezu i fizički pregled, zajedno sa laboratorijskim testovima koji mogu uključivati merenje nivoa hormona u krvi ili urinu. Endokrinološki pregled se često koristi za dijagnostikovanje i praćenje stanja kao što su dijabetes, poremećaji štitne žlezde, poremećaji rasta, poremećaji reproduktivnog sistema i druge bolesti koje su povezane sa neravnotežom ili disfunkcijom endokrinog sistema. Na osnovu rezultata pregleda, lekar endokrinolog može preporučiti odgovarajući tretman ili terapiju kako bi se održalo optimalno zdravlje endokrinog sistema.
Za detaljnu dijagnostiku potrebne su laboratorijske analize i ultrazvučni pregled.

endokrinoloski pregled

Koje bolesti se otkrivaju pri endokrinološkom pregledu?

Endokrinološki pregled je ključan za otkrivanje različitih bolesti i poremećaja povezanih sa endokrinim sistemom. Ovi pregledi mogu pomoći u identifikaciji stanja kao što su dijabetes melitus, hipotireoza (smanjena funkcija štitne žlezde), hipertireoza (povećana funkcija štitne žlezde), poremećaji nadbubrežnih žlezda, bolesti polnih žlezda, kao i druge hormonalne neravnoteže. Pored toga, endokrinološki pregled može pomoći u ranoj dijagnostici i praćenju stanja kao što su sindrom policističnih jajnika, bolesti kostiju povezane sa hormonalnim poremećajima, i ostalih endokrinih poremećaja koji mogu imati značajan uticaj na opšte zdravstveno stanje pacijenta. Rana identifikacija ovih stanja omogućava pravovremeno lečenje i upravljanje kako bi se smanjili potencijalni rizici i poboljšalo zdravlje pacijenta.

Zbog kojih simptoma se javiti na endokrinološki pregled?

Treba se obratiti endokrinologu ukoliko se javljaju simptomi koji mogu ukazivati na moguće poremećaje u endokrinom sistemu. Ovi simptomi uključuju, ali nisu ograničeni na, nenormalno povećanje ili smanjenje telesne težine, ekstremni umor i slabost, neuobičajene promene raspoloženja, promene u apetitu, poremećaje menstrualnog ciklusa, seksualne disfunkcije, neobjašnjiv rast dlaka, promene u koži poput suvoće ili akni, kao i izuzetno visok ili nizak krvni pritisak. Takođe, važno je obratiti pažnju na bilo kakve promene u telesnom rastu i razvoju, kao i druge simptome koji ukazuju na moguće hormonalne poremećaje. Rana dijagnostika ovih simptoma može biti ključna za pravovremeno lečenje i upravljanje zdravljem endokrinog sistema.

Endokrinološki pregledi Paraćin

Dr Dragana Malović je internista endokrinolog sa VMA, specijalizovana za preglede iz oblasti endokrinologije i ultrazvuk štitaste žlezde. Danas je zaposlena kao lekar u Vojnomedicinskom centru na Karaburmi, u Beogradu.

Dr Petar Ristić je specijalista interne medicine, endokrinolog iz Beograda.
Radi na Klinici za endokrinologiju Vojnomedicinske akademije kao načelnik odseka za funkcionalnu dijagnostiku, a takođe je aktivan i u privatnoj praksi.

Dr Ristić se bavi dijagnostikom i lečenjem raznovrsnih endokrinoloških bolesti, uključujući dijabetes melitus, insulinsku rezistenciju, metabolički sindrom, dijabetesnu kardiomiopatiju, bolesti štitne žlezde i Adisonovu bolest.