Fileri

Fileri su injekcijski tretmani koji se koriste za popunjavanje bora, povećanje volumena lica i poboljšanje izgleda kože. Najčešće korišćena supstanca u filerima je hijaluronska kiselina, aminokiselina prirodno sadržana u koži. Hijaluronska kiselina je glavni izvor hidratacije kože, zbog sposobnosti da jednim molekulom veže za sebe 50 molekula vode. Hijaluronski fileri ostaju u koži od šest meseci do dve godine. Prednost hijaluronskih filera je što možemo da napravimo ciljane korekcije i tako ispravimo ili smanjimo prirodnu asimetriju lica na željenim mestima.
 
Kako izgleda proces ubrizgavanja filera?
 
Aplikacija filera počinje čišćenjem i dezinfekcijom kože, nanošenjem anestetičke kreme ili anestezije, kako bi se smanjila nelagodnost tokom ubrizgavanja. Nakon toga se vrši precizno injektiranje, tankom iglom, na tačno određenoj dubini, pod određenim uglom i sa definisanim razmakom.
 
Povećanje usana
 
Cilj povećanja usana je da usne zadrže prirodan izgled, ali da se poveća obim, volumen i da se oblikuju. Filerima se uspešno podižu uglovi usana, naglašavaju usne i neutrališe asimetrija. Efekti su vidljivi odmah, usne dobijaju svež i rumen izgled. Procedura traje kratko, do pola sata i nije neophodan lokalni anestetik, ali može da se primeni po želji pacijenata.
 
Nehirurška korekcija nosa
 
Filerima je moguće korigovati nos, bez komplikovanih operativnih zahvata. Uspešno se ublažavaju nepravilnosti i asimetrija, prirodna ili stečena. Najčešći kandidati su osobe koje su nezadovoljne oblikom i veličinom nosa, grbom na sredini nosa ili žele da podignu vrh nosa. Obavlja se u lokalnoj anesteziji, a sam proces nije dug i traje dvadesetak minuta do pola sata. Nehirurška korekcija nosa može da pomogne kada postoje funkcionalni problemi nosa, vezani za otežano disanje.
 
Korekcija brade
 
Nehirurške metode korekcije brade podrazumevaju isticanje ili ublažavanje linije brade, upotrebom hijaluronskih filera velike gustine. Mogu se koristiti i fileri dobijeni iz sopstvenih masti, sa regija koje imaju višak masnih naslaga. Brada se koriguje tako da izgleda prirodno, da se smanji ili poveća, izmeni njen oblik ili popuni prenaglašena rupica na sredini. Cilj je negovati prirodan izgled i popraviti profil osobe. Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji, tankim iglicama koje ne ostavljaju veliku traumu u tkivu. Obično traje do pola sata i nije potrebno vreme za oporavak.
 
Jaw line
 
Konturisanjem donje vilice se ublažavaju oštre linije donje vilice, kada je ona previše istaknuta ili se naglašava donja vilica, što crte lica čini blago oštrijim i harmoničnijim. Ubrizgavaju se fileri velike gustine, čime se redefiniše mandibularni ugao i time se dobija ženstveniji, odnosno muževniji izgled lica. Konturisanje donje vilice se izvodi u lokalnoj anesteziji i traje dvadesetak minuta, do pola sata. Vreme oporavka je minimalno i pacijent se može odmah vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.
 
Uklanjanje podočnjaka
 
Hijaluronski fileri nadoknađuju izgubljeni volumen, dubinski hidriraju i smanjuju vidljivost kapilara i tamnih kolutova ispod očiju. Efekat traje do godinu dana, procedura ne traje dugo i ne ostavlja nikakve tragove na koži. Nije potreban period oporavka.
 
Efekti
 
Efekti filera obično su vidljivi odmah nakon tretmana, mada može biti prisutan blagi otok ili crvenilo koje će se smanjiti tokom vremena. Pun efekat i optimalni rezultati obično postaju vidljivi nakon nekoliko dana, kada se otok smiri i filer se potpuno integriše u tkivo kože. Krajnji rezultat traje od šest meseci do dve godine. Primenom dermalnih filera postiže se prirodan izgled kože, poboljšava se elastičnost i kvalitet kože. Efekti, u zavisnosti od tipa filera, mogu da traju od šest meseci do dve godine.