Operacija ušiju

Uši značajno utiču na izgled lica, pa zato izražene, klempave i asimetrične uši često budu razlog pada samopouzdanja i razvijanja kompleksa kod dece, ali i osoba svih uzrasta. Operacija ušiju se sprovodi kako bi se korigovao prirodni deformitet ušiju. 
 
Izbočene, klempave i nepravilno oblikovane uši često predstavljaju izvor nezadovoljstva sopstvenim izgledom. Ovaj estetski problem može imati negativan uticaj na samopouzdanje, posebno u ranom detinjstvu. Preporučuje se da se operacija ušiju izvrši pre puberteta, jer je hrskavica ušne školjke tada mekša i lakše se oblikuje, a oporavak je brži nego kod odraslih osoba.
  
Kako izgleda operacija?
 
Postupak operacije ušiju obično započinje rutinskim medicinskim pregledom, koji je priprema za operaciju. U razgovoru sa hirurgom dogovaraju se detalji operacije. Zatim se primenjuje anestezija (lokalna, analgosedacija ili opšta), koža uha se čisti i označava prema planu operacije. Hirurg oslobađa hrskavičavi ram od površinske kože i oblikuje ga u željeni oblik. Da bi rez bio što manje vidljiv, pravi iza ušiju ili u prirodnim naborima ušne školjke. Nakon postizanja željenog izgleda, rez se zašiva finim hirurškim koncem. Operacija traje oko sat vremena.
 
Kako se pacijent oporavlja?
 
Nakon operacije, pacijent ostaje u bolnici nekoliko sati. Prvih nedelju dana nakon operacije, nosi zavoj oko glave koji štiti operisano područje, što može uticati da privremeno čuje slabije. Nakon skidanja zavoja, nosi se traka oko glave još desetak dana. U tom periodu pacijent može da se vrati svojim svakodnevnim aktivnostima, bez većeg fizičkog napora. Konci se uklanjaju nakon desetak dana. Konačan izgled ušiju se obično vidi nakon dva meseca. Ožiljak će tokom perioda oporavka postati svetla, tanka linija koju je moguće prikriti ušima i kosom. Nakon skidanja zavoja, nosi se traka oko glave još nekoliko nedelja (danju i noću), a potom samo noću naredne dve nedelje. Tada pacijent može nastaviti svoje svakodnevne obaveze i normalan način života.
 
Važno je slediti uputstva hirurga u vezi s postoperativnom negom rana, primenom lekova protiv bolova i redovnim kontrolnim pregledima. Oporavak nakon operacije ušiju je individualan, ali u većini slučajeva pacijenti se brzo vraćaju normalnim aktivnostima bez većih problema.
 
 

Procedura