Medicinski pilinzi

TCA piling
 
Trihlorisirćetna kiselina (TCA) je hemijska supstanca koja se često koristi u medicinskim pilinzima i tretmanima kože. TCA se koristi za kontrolisano oštećenje gornjih slojeva kože kako bi se podstakla regeneracija i poboljšanje izgleda kože. Nanošenjem na kožu, površinske ćelije počinju da se suše i ljušte. Na taj način se otvara put mladoj koži, glatkije strukture, užih pora, ujednačene boje. Skidanje površinskog sloja kože traje nekoliko dana, a period regeneracije kože se nastavlja i posle toga. Ovakva vrsta pilinga se radi jednom ili najviše dva puta godišnje.
TCA piling pomaže u uklanjanju hiperpigmentacije na koži lica, staračkih pega, čak i ožiljaka od akni. Uspešno neutrališe fine linije oko očiju, usana i neravnine na licu. Dehidriranoj koži vraća svežinu i sjaj. Pored kože lica, podmlađuje kožu ruku, vrata, dekoltea i ramena. Ne preporučuje se ukoliko na koži postoje povrede, posekotine, opekotine, upaljene bubuljice ili herpes. To je jedan od retkih pilinga koji se može sprovoditi i leti.
Dve nedelje pre TCA pilinga treba pripremiti kožu, upotrebom određenih preparata i nikako ne primenjivati druge pilinge. Dva dana pre tretmana se obavlja testiranje osetljivosti na podlaktici. Koža najpre veoma dobro očisti od svih masnoća, a zatim se četkicom nanese ravnomerno TCA kiselina (u rastvoru od 8% do 35%). Nakon nekoliko minuta od nanošenja TCA kiseline, koža se premazuje baznim rastvorom.
 
Fenolni pilinzi
 
Duboki hemijski piling se izvodi kod pacijenata sa dubokim borama i vrlo lošim stanjem kože u vidu depigmentacije i oštećenjima od sunca. Fenolni piling se primenjuje samo na licu, a ne na vratu i dekolteu, jer ostavljaju neželjene tragove. Ne preporučuje pacijentima sa bolestima srca i krvnih sudova, u trudnoći, tokom dojenja, kao i kod onkoloških bolesnika.
Ova vrsta pilinga se izvodi na isti način kao i TCA piling, bez lokalne anestezije. Nakon tretmana se koža premaže odgovarajućim gelom, a ponekad i prekriva vodootpornom trakom.
 
Oporavak i efekti
 
TCA piling je bezbolan, međutim, može da izazove peckanje i neprijatnost. Nakon tretmana koža može biti crvena, zategnuta i osetljiva. U narednim nedeljama je potrebna pravilna nega antibiotskom kremom.
Konačni rezultati se vide nakon mesec dana, jer se stimulišu ćelije dermisa i fibroblasti koji su zaduženi za regeneraciju. Kožu ne treba dirati rukama, već je treba pustiti da se sama oljušti.