Operacija nosa

 
Oblik i deformitet nosa mogu značajno uticati na percepciju izgleda lica, ali i na samopouzdanje osobe. Nos zauzima centralni deo lica i jedan je od prvih delova lica koji se primeti. Ako oblik i veličina nosa nisu usklađeni sa ostalim crtama lica, sa usnama i očima, to može narušiti harmoniju lica.
 
Operacija nosa je zahtevna hirurška intervencija i zato zahteva veštinu stručnjaka u estetskoj hirurgiji kako bi se postigli dobri rezultati. Može se izvesti iz estetskih razloga, kako bi se poboljšao izgled nosa ili iz medicinskih razloga, radi ispravljanja problema disanja ili deformacija nastalih usled povreda.
 
 
Kako izgleda operacija?
 
Operacija se najčešće izvodi pod opštom anestezijom, ali u nekim slučajevima se može primeniti lokalna anestezija. Tokom zahvata, hirurg oblikuje nosnu strukturu prema dogovorenom planu, uklanja ili dodaje tkivo po potrebi i prilagođava nosnoj hrskavici kako bi se postigao željeni rezultat. Na kraju se rezovi zatvaraju finim šavovima. Dužina operacije zavisi od obima korekcija koje su potrebne i može trajati između jednog i dva sata, a ponekad i duže. Rezovi se prave unutar ili ispod nosa kako bi ožiljci ostali sakriveni i manje vidljivi.
 
Koliko se brzo pacijenti oporave?
 
Period oporavka nakon operacije nosa varira od osobe do osobe. Važno je napomenuti da će biti potrebno oko dve nedelje odmora i visok nivo samodiscipline. Nakon operacije, pacijenti neko vreme dišu kroz usta, dok se otok ne povuče i ne uklone tamponi iz nosa. Tamponi u nosu i ponekad maska preko nosa se nose nekoliko dana, u zavisnosti od procene hirurga. Ukoliko se koristi gaza u nosu radi apsorpcije sluzi nakon vađenja tampona, potrebno ju je pažljivo menjati svaki dan.
 
Moguće su glavobolje i bol u nosu nakon operacije, a to se uspešno kontroliše analgeticima. Ponekad se javlja i otok oko očiju i modrice, koje mogu trajati do dve nedelje nakon operacije. Preporučuje se izbegavanje fizičkog napora, sportova i aktivnosti koje bi mogli prouzrokovati povrede nosa. Takođe je važno da se ne koriste naočare i da se izbegava dodirivanje područja oko nosa.