Radiološki pregledi

Šta je radiološki pregled?

Radiološki pregled predstavlja “slikanje” tela radi identifikacije i dijagnoze različitih bolesti i stanja unutar tela. Koriste se različite tehnike koje uključuju rendgenske snimke, kompjuterizovanu tomografiju (CT), magnetsku rezonancu (MRI), ultrazvuk. Radiološki pregled omogućava lekarima da vizualizuju unutrašnje strukture tela, uključujući kosti, meka tkiva, organe i krvne sudove, te na taj način identifikuju patološka stanja poput preloma kostiju, tumora, infekcija, upala ili drugih abnormalnosti. Ove tehnike su od suštinske važnosti za postavljanje tačne dijagnoze i praćenje odgovora na terapiju tokom lečenja.

radiološki pregled dermomedica

Koje bolesti se otkrivaju pri radiološkom pregledu?

Radiološki pregledi su ključni za dijagnostikovanje različitih bolesti i stanja. Neki od poremećaja i bolesti koje se mogu otkriti radiološkim pregledima su: frakture kostiju i osteoporoza, tumori i promene u tkivima, infekcije pluća, sinusa, ili drugih organa, problemi sa srcem i krvnim sudovima, poput blokada ili aneurizmi, problemi s gastrointestinalnim traktom, kao što su čirevi, polipi ili upale, neurološki poremećaji poput moždanih udara, tumora mozga ili demencije, problemi sa kičmom i zglobovima, kao što su hernije diska ili artritis, problemi sa bubrezima, jetrom i drugim unutrašnjim organima.
Radiološki pregledi omogućavaju preciznu vizualizaciju unutrašnjih struktura tela, omogućavajući lekarima da postave tačnu dijagnozu i odrede odgovarajući plan lečenja.

Zbog kojih simptoma se javiti na radiološki pregled?

Na radiološki pregled se treba otići ukoliko imate simptome ili probleme koji se odnose na određene delove tela, kao što su:
– Bolovi u kostima, zglobovima ili kičmi.
– Problemi sa disanjem ili kašljem koji ne prolaze.
– Promene u probavnom sistemu, poput stalnih bolova u stomaku, promena u stolici ili problemi sa gutanjem.
– Neurološki simptomi poput glavobolja, vrtoglavice, gubitka osećaja ili promena u motoričkim funkcijama.
– Promene na koži koje se ne zaceljuju ili su neuobičajene.
– Promene u mokraćnom sistemu ili bilo kakvi simptomi povezani sa bubrezima.
– Problemi sa vidom, sluhom ili drugim čulima.
– Opšte zdravstveno stanje koje se pogoršava bez jasnog razloga.
Uz ove simptome, važno je posavetovati se sa lekarom koji će preporučiti odgovarajući radiološki pregled kako bi se utvrdio uzrok simptoma i postavila tačna dijagnoza.

Radiološki pregled Paraćin

Dr spec Ratko Stamatović, radiolog, je rođen 01.02.1977. godine, u Užicu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju.
Medicinski fakultet u Beogradu završio 2003. godine, sa prosečnom ocenom 8,75.
Specijalizaciju iz radiologije završio u Vojnomedicinskoj akademiji 2015. godine sa ocenom 5.