Liposukcija

Bez obzira na način ishrane i fizičku aktivnost, mnogi ne uspevaju da redukuju količinu masnih naslaga na telu. Posebno je frustrirajuće što nije moguće ukloniti ih samo na jednoj regiji na telu. Liposukcijom se uspešno rešava ovaj problem, jer se hirurški uklanja višak masnog tkiva iz ciljanih područja tela. Liposukcijom se oblikuje telo, dobija skladan izgled i smanjuju lokalizovane masti. Ovaj postupak nije namenjen za mršavljenje opšteg tela, što se postiže vežbanjem, već za ciljano redukovanje masti sa stomaka, butina, bokova, zadnjice, nadlaktica ili vrata.
 
Kome je namenjena liposukcija?
 
Liposukcija je namenjena svima koji nisu zadovoljni izgledom konkretne regije na telu. To može biti i neko sa idealnom telesnom težinom, ali sa viškom masnog tkiva koji ne može skinuti vežbanjem. Česti kandidati budu porodilje sa masnim naslagama na stomaku i bokovima. Liposukcija se može koristiti i za smanjenje grudi.
 
Kako izgleda liposukcija?
 
Pre operativnog zahvata se obavezno razgovara sa pacijentom, kako bi se utvrdio plan liposukcije i očekivani rezultati. Najbitnije je dobro opšte zdravlje pacijenta, jer nije preporučljiva osobama sa kardiovaskularnim i imunološkim bolestima. Zato se obično vrše laboratorijski nalazi i obavlja internistički pregled.
 
Liposukcija se obično izvodi tako što hirurg pravi male rezove u koži i umetne tanku cevčicu, poznatu kao kanila, koja se koristi za usisavanje viška masnog tkiva. Kanila se kreće kroz masno tkivo, a vakuum se primenjuje da bi se masnoća uklonila. Postupak se može izvoditi u lokalnoj anesteziji, pod sedacijom ili opštom anestezijom, u zavisnosti od obima zahvata i preferencija pacijenta i hirurga. Postupak liposukcije traje između sat vremena i četiri sata, ukoliko se radi na više regija.
 
Kako se oporavljaju pacijenti?
 
Oporavak nakon liposukcije može varirati u zavisnosti od obima postupka i individualnih karakteristika pacijenta. Koži je potrebno vreme da se prilagodi novom obliku tela, što u velikoj meri zavisi od njene elastičnosti. Može se javiti otok, modrice i osećaj nelagodnosti u prvih nekoliko dana, ali to je normalno i postepeno se smanjuje tokom vremena. Ukoliko postoje jaki bolovi, prepisuju se lekovi, a u slučaju infekcije i antibiotici. Pacijent neko vreme nosi kompresivni zavoj, da bi se izvršio pritisak na tretirani deo i podržalo oblikovanje tela.
 
Važno je naglasiti da je svaki slučaj individualan, a vreme oporavka zavisi od obima intervencije. Pacijentima se savetuje da unose što više tečnosti i da smanje unos soli, kako se otok ne bi povećao. Većina pacijenata se oporavi i vrati uobičajenim aktivnostima nakon desetak dana.